Mantar ve tavuğun muhteşem uyumuna şahit olun. Malzemeler: 1 kuru soğan Göz kararı sıvı yağ 1 kırmızı biber 1 yeşil biber 1 kilo kuş başı tavuk budu Yarım kilo mantar 3 kaşık salça 3 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı kırmızı …
Akşama sürpriz misafirleriniz mi var? Çocuğunuz mu hasta? Fırında tavuk yapacaksınız da suyuna yazık olmasın mı diyorsunuz? Terbiyeli tavuk çorbası tam size göre. Bu tarif hem sizi yormayacak hem de her derde deva olacak. Malzemeler: Yarım tavuk göğsü 5-6 bardak …
Kısır Türkiye’nin ünlü soğuk yemeklerinden biridir. Hem lezzetli hem de çok pratiktir. Özellikle beş çayının ve kadınların altın günlerinin vazgeçilmezidir. Malzemeler: 2 su bardağı ince bulgur 3 yemek kaşığı salça 1 adet kuru soğan 5-6 tane taze soğan 6-7 yaprak …
Türkçede "henüz" zarfını zaman bildirmek için kullanıyoruz. Bu zarfın, olumlu ve olumsuz cümlelerde olmak üzere iki farklı kullanımı bulunmaktadır. 1. Olumlu fiil cümlelerinde cümleye fiilin yeni, az önce, şimdi, şu sıralarda gerçekleştiği veya gerçekleşmekte olduğu anlamını verir. İşlerim henüz bitti. Biraz …
Türkçede "gibi" edatını benzetme yapmak için kullanıyoruz. Varlıkların özelliklerini, o özelliği daha güçlü olan diğer varlıklara benzetirken "gibi" edatını kullanıyoruz. Türkçe benzetmelerde dört ana unsur bulunmaktadır. Bunlar: benzeyen, kendisine benzetilen, benzetme yönü ve benzetme edatıdır. Kar gibi beyaz …
Türkçede "kadar" karşılaştırma edatıdır. İki varlığı zaman, miktar, ağırlık gibi somut, dürüstlük, korku, heyecan gibi soyut özellikleri bakımından karşılaştırırken "kadar" edatını kullanıyoruz. İsim Cümlelerinde Ben, senin kadar yorgunum. (İkimiz de yorgunuz) Ben, senin kadar yorgun değilim. (İkimiz …
Türkçede "-CI" eki isimlere gelerek bu isimlerden yeni isimler türeten bir yapım ekidir. Bu dersimizde "-CI" ekinin üç farklı görevini göreceğiz Meslek İsimlerinde "-CI" eki meslek isimlerine eklenerek o meslekleri yapan kişilerin isimlerin isimlerini ortaya çıkarır. banka: bankacı …
Türkçede "-CA" eki sıfat ve zarflara gelerek sıfatlara "biraz", zarflara ise "çok" anlamı katmaktadır. Sıfatlar "biraz" Yaşlıca bir adam buraya geliyor. (yaşlı değil ama yaşlıya yakın, biraz yaşlı) yaşlı: 65+ yaşlıca: 50-60 Kadın elbiseleri küçükçe bir çantaya koydu. (biraz …
Türkçede cümleye beraber, eksiksiz ifadeleri verirken bütün sıfatını, hepsi ve herkes zamirlerini kullanıyoruz. Bunların üçü de cümleye aynı anlamı verir ama kullanım şekilleri birbirinden farklıdır. Bütün (Sıfat) Bütün sıfatını isimlerden önce (bütün isim) kullanıyoruz. Bütün işçiler yemeğe çıktı. …
Emir kipinin soru formu: Emir kipinin soru hali o ve onlar şahsı için var ama sen ve siz için yok. Soru için iki yolu var: Soru Kelimeleriyle (neden, hangi, ne zaman) "-mI" Soru Edatlarını kullanarak Emir kipinin …