Cahil Cesareti- Dunning-Kruger Sendromu
Etrafınızda ne kadar çok insan bilmeden, düşünmeden konuşuyor fark ettiniz mi?
Yanlış bildikleri halde cesurca hiç tereddüt etmeden konuşan ya da korkusuzca en tehlikeli işlere koşan insanlara siz de hayretle bakmadınız mı?
İşte tüm bunların psikolojide bir karşılığı var. Sendromun adı Dunning-Kruger Sendromu.
Dunning ve Kruger isimli psikologlar bu sendromu teşhis etmişler.
Bu teşhis için de zor bir sınavdan sonra sınava giren bir grup öğrenciye sınav hakkında sorular sormuşlar. Sınav sonucu en başarısız kişiler, “Sınavınız nasıl geçti?” sorusuna “Harika!”, “Bütün soruları yaptım” gibi yüksek özgüvenli cevaplar vermişler. Sınav sonucu daha başarılı olan öğrenciler ise “Bilmiyorum.”, “Çok iyi değildi galiba.” gibi daha şüpheli cevaplar vermişler. Yani daha az bilgi daha çok kendine güven şeklinde yansımış.
İş hayatında da benzer bir durum gözlemleniyor. Daha niteliksiz insanlar kendilerine daha çok güveniyorlar ve en küçük başarılarını bile çok büyük başarılar gibi sunuyorlar. Her zaman önemli görevleri almak istiyorlar ama aslında bu görevler için yeterince nitelikli değiller. Daha nitelikli insanlar ise alçak gönüllülük yapıyorlar ve önemli görevler için yeteneklerini sorguluyorlar, görevi kabul etmeye daha temkinli yaklaşıyorlar. Cesur cahiller yani Dunning-Kruger sendromuna sahip insanlar her şeyi hak ettiklerini düşünüyorlar. Çünkü bu insanlar bilgisiz, yeteneksiz, yetersiz olduklarını fark etmiyorlar ve kendilerini gerçekten çok nitelikli zannediyorlar.
Hepimiz işte, okulda yetersiz ama her şeyini başarı zanneden insanlar tanıyoruz. Bu insanlarla çalışmak, yaşamak gerçekten çok zor.