Kültür Şoku
Yeni bir ülkeye gittiniz.
Mesela Türkiye.
İlk günleriniz çok güzel geçiyordu. Çünkü her şey yeniydi. Yeni arkadaşlar, yeni yemekler, yeni kokular ve yeni bir dil.
Sonra birden her şey pembeden siyaha dönmeye başladı.
Peki neden? Size ne mi oluyor?
İşte cevabı: Kültür şoku.
Peki nedir bu kültür şoku?
Kültür şoku, bireyin alışkın olduğu kültürel ortamdan farklı bir ortama girdiğinde yaşayabileceği durumdur. Ayrıca göç veya yeni bir ülkeyi ziyaret, sosyal çevrede değişiklik ya da yeni bir hayat tarzına geçiş durumunda kişi alışkın olmadığı hayat tarzı nedeniyle de Kültür şoku yaşayabilir.
Kültür şokunun 3 önemli evresi vardır:
1. Balayı dönemi: Bu evrede her şey kişiye yeni ve güzel görünür. Yeni bir ortam, yeni kültürler ve en önemlisi yeni bir dil kişiyi heyecanlandırır ve bu dönem evliliğin ilk günlerinde yani balayı döneminde olduğu gibi toz pembedir.
2. Yüzleşme dönemi: Ülkeye gittikten 2-3 ay sonra kişi uzun bir dönem orda kalmak zorunda olduğunu fark eder. Artık bu yeni yerde etnik ve antropolojik kimliği önemlidir, kim olduğu değil. Mesela Türkiye’de artık “Richard” değildir, İngiltereli bir sarışındır. Bu dönemde kişi değersiz hissedebilir ve ego düşmesi yaşayabilir. Fakat KORKMAYIN hiçbir duygu KALICI DEĞİLDİR.
3. Adaptasyon: Bu evrede kişi farklılıkları kabullenir ve kendi kişiliğini bu farklılıklarla tekrar şekillendirir. Özellikle o ülkenin dilini daha iyi konuşmaya başlar ve böylece kendini “yabancı” hissetmeyi bırakır. Artık o ülkeden biri gibi rahat hissetmeye ve o kültüre ait hissetmeye başlar.
Peki siz hangi evredesiniz? Bu evrede neler hissediyorsunuz?