Okuma Tavsiyeleri-1
Okuma çalışması dil öğreniminde hem sözcükleri kullanma hem de dili tanıma bakımından size yardımcı olan bir çalışmadır. Eğer yeterli miktarda ve düzenli bir şekilde okursanız Türkçe öğrenme hızınız artacaktır. Ama önce “Ne okuyacağız ve nasıl okuyacağız?” gibi soruların cevaplarını bilmeniz lazım. Bu bölümümde sizlere okuma çalışması hakkında bazı tavsiyelerimiz olacak. Hazır mısınız? Haydi başlayalım o zaman.
- Boş zamanlarınızda okumayın.
Evet, doğru duydunuz! Okuma çalışması sadece boş zamanlarınızı doldurmak için uygulanan bir etkinlik olmamalıdır. Okuma çalışmasını bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Kendinize günün veya haftanın belli bir bölümünü ayırın ve bu bölümde sadece okuma çalışması yapın. Unutmayın, okuma çalışmasının yararlı olması için sık sık bu çalışmayı yapmak zorundasınız.
- Sabah saatlerini tercih edin.
Okuma çalışması için akşam saatlerini tercih etmemeye çalışın. Çünkü akşam saatlerinde beyniniz çok yorgun olur ve okuma çalışmasından yeterince faydalanamazsınız. Özellikle uyku zamanına yakın saatlerde okumak yanlış bir alışkanlıktır. Bu saatlerde bir şeyler okumanız sadece uykunuzun daha çabuk gelmesine yardımcı olacaktır. Okuma çalışması için en uygun saatler sabah saatleridir. Bu saatlerde beyniniz daha dinç ve bilgi almaya hazır bir konumdadır. Bunun için sabah saatlerindeki okumalar hem akılda kalıcı hem de öğretici olur.
- İlgi alanınızı belirleyin.
Her insanın ilgi alanı aynı değildir. Arkadaşınız bir aşk romanını heyecanla bir gecede okuyup size “Bu roman çok güzel. Bence sen de okumalısın.” diye tavsiyede bulunabilir. Eğer aşk romanlarına karşı bir ilginiz yoksa sakın arkadaşınızın tavsiyesini dinlemeyin. İlgi alanıza göre metinler okumalısınız. Böylece okuma çalışması sizin için sıkıcı olmaktan çıkar ve eğlenceli bir hale gelir.
- Basit metinlerle başlayın.
Örneğin üniversite mezunu birisiniz ve şimdiye kadar birçok makale veya felsefi zor metinler okunuz. Şimdi ise Türkçe öğreniyorsunuz. Biliyoruz, basit metinler sizin için çok can sıkıcı olacak. Bir çocuk hikâye kitabını okumak sizi mutlu etmeyecek. Ama yeni bir dil öğrenmek demek işe sıfırdan başlamak demektir. Bunun için kolaydan zora doğru gitmelisiniz. Eğer bunun tersini yaparsanız okuma çalışmalarında başarılı olamazsınız.
- Çevirileri okuyun.
Daha önce bir kitap okunuz ve çok mu beğendiniz? Bu kitabın Türkçe çevirisini bulursanız mutlaka okumalısınız. Kitaptaki konuyu bilmeniz okurken size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Özellikle klasik veya ünlü kitapların Türkçe çevirilerini rahatlıkla bulabilirsiniz.
Boş zamanlarınızda okumayın, sabah saatlerini tercih edin, ilgi alanınızı belirleyin, basit metinlerle başlayın ve çevirileri okuyun. Bunlar okuma çalışmalarında işinizi kolaylaştıracaktır.