Okuma Tavsiyeleri-2
Okuma gerçekten önemli bir alışkanlık. Ayrıca Türkçenizi geliştirmek için mükemmel bir yöntem. Sadece okuyarak bir dilin belki tamamını değil ama büyük bir kısmını öğrenebilirsiniz. Öyleyse okumaya gerekli önemi vermelisiniz. Geçen bölümdeki okuma çalışması tavsiyelerimize bu bölümde de devam ediyoruz. Hazır mısınız? Haydi, başlayalım o zaman.
- Her şeyi anlamaya çalışmayın.
Okuma çalışmalarındaki en büyük hata, okuma metnindeki bütün sözcüklerin anlamlarını öğrenmeye çalışmaktır. Bu durumda okurken sürekli sözlüğe bakar ve okuma metnine odaklanamazsınız. Sonra ne mi olur? Okuma çalışması hem yorucu hem de sıkıcı hale gelir. Rahat olun, bir metni okurken metindeki bütün sözcüklerin anlamını bilmek zorunda değilsiniz.
- Anahtar sözcüklere dikkat edin.
Evet, metindeki bütün sözcüklerin anlamını bilmek zorunda değilsiniz. Ama, bu durum anahtar sözcükler için geçerli değildir. Eğer bir sözcük metinde birkaç yerde tekrar ediyor ve siz bu sözcüğün anlamını bilmiyorsanız mutlaka sözlüğe bakmalısınız. Çünkü bu anahtar sözcüktür ve anlamını bilmeden metinden hiçbir şey anlayamazsınız.
- Gözünüzde canlandırın.
Herkesin dünyası farklıdır. Özellikle hikâye veya roman gibi türlerdeki cümleler her insanın beyninde aynı fotoğrafı oluşturmaz. Örneğin, farklı kültüre sahip iki insanın zihnindeki aileyle ilgili bir cümlenin fotoğrafı aynı olmayacaktır. Bunun için okurken cümleleri gözünüzde canlandırmalısınız. Bu, hem metni kolay anlamanıza hem de metnin içindeki cümlelerin aklınızda kalmasına yardımcı olacaktır.
- Dinleyerek okuyun.
Türkçe öğrenirken sesli kitaplardan faydalanabilirsiniz. Sesli kitap, bir kişinin bir kitabı sesli olarak okuyup kaydettiği ses dosyasının adıdır. İnternetten veya kitap mağazalardan sesli kitaplara ulaşabilirsiniz. Bir kitabı okurken aynı zamanda o kitabı dinlemek sözcüklerin doğru sesletimini ve cümle vurgusunu öğrenmenizi sağlayacaktır.
- Özetleyin ve eleştirin.
Okuma çalışması bittikten sonra okuma metninin kısa bir özetini ve metin hakkında kendi düşüncelerinizi yazın. Böylece metni tekrar eder ve bilgileri kalıcı hale getirebilirsiniz. Ayrıca yazma çalışmasında da kendinizi geliştirebilirsiniz. Yazmak için vaktiniz yoksa kendinize bir kurban seçip metni ona anlatabilir ve metin hakkındaki görüşlerinizi söyleyebilirsiniz.
Her şeyi anlamaya çalışmayın, anahtar sözcüklere dikkat edin, cümleleri gözünüzde canlandırın, dinleyerek okuyun özetleyin ve eleştirin. Bunlar okuma çalışmalarında işinizi kolaylaştıracaktır.