öngörü herhangi gerçekten mi? tuhaf salgın endişe el âlem ne dedim ki umut ucu açık acayip
ağzı dili kurumak başı göğe ermek ağzını bıçak açmamak gücü kesilmek baş edememek (işini) şansa bırakmak aklı başına gelmek aklı almamak (işi) şansa kalmak aklının ucundan geçmemek
Türkçede iki tane –mA eki vardır. 1. Olumsuzluk Eki Sigara içme! Çok konuşma! 2. İsim Fiil Eki Biri fiile –mA isim fiil ekini iyelik eki ve durum eki olmadan getirerek o fiilden kalıcı isimler oluşturuyoruz. Fiil+Ma = Kalıcı İsim Okuma, …
Türkçede geçişli fiillere "-DIr, -t, -r" ekleri getirerek fiilleri ettirgen fiil haline getiriyoruz. Ettirgen fiil ekleri cümleye "fiili başkasına yaptırmak" anlamı katmaktadır. Geçişli fiiller nesne alabilen fiillerdir. Fiil + DIr Bu şehri bana en çok şairler sevdirdi. (Bebek banyo …
Türkçede -ken zarf-fiil ekini kullanarak fiil, isim ve sıfatları zaman zarflarına dönüştürüyoruz. -ken zarf-fiil ekinin fiillerle, isimlerle ve sıfatlarla olmak üzere üç farklı kullanımı vardır. Geniş zaman ile kullanımda ken zarf-fiil eki, fiile geniş zaman eki ile birlikte eklenir. Bir …
Türkçede şimdiki zaman eki "-yor" dur. Fiillere sonundaki harflere göre "-yor ve -Iyor" şeklinde eklenir.
Türkçede birbirini takip eden iki durumu veya fiili anlatırken önce ve sonra zaman zarflarını kullanıyoruz. önce; Fiil + mAdAn önce Ali kahvaltı etmeden önce duş alıyor. İsim + DAn önce Ali kahvaltıdan önce duş alıyor. sonra; …
Belirtisiz isim tamlamaları iki ismin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. İlk isme herhangi bir ek getirmiyoruz. İkinci isme ise 3. tekil şahıs iyelik eki getiriyoruz. isim isim+I/sI kapı kolu masa örtüsü çocuk ayakkabısı Türkçede …
2+2=4: İki artı iki eşittir dört (Toplama işlemi) 2-2=0: İki eksi iki eşittir sıfır (Çıkarma işlemi) 2x2=4: İki çarpı iki eşittir dört (Çarpma işlemi) 2/2=1: İki bölü iki eşittir bir (Bölme işlemi)
Olumlu Cümleler Ben (-(y)ım, -(y)im, -(y)um, -(y)üm) Ben bir aşçıyım. Ben Türküm. Ben kiloluyum. Ben zenginim. Sen (-sın, -sin, -sun, -sün) Sen bir öğretmensin. Sen 35 yaşındasın. Sen çok mutlusun. Sen güler yüzlüsün. O (x) O doktor. O uzun boylu. …
Mecnun’un Leyla’ya yine kavuşamaması onu çölde Nevfel’i tanımadan önceki hayatına geri dönmüştür. Her gününü Leyla’yı düşünüp ona kavuşmak için dua ederek geçirmektedir. Mecnun, bir gün çölde dolaşırken şehre doğru ilerleyen biri yaşlı diğeri genç olan iki adamla karşılaşır. Genç adamın elleri zincirle …
Nevfel, Mecnun’u alıp kendi kabilesinin yaşadığı yere getirir ve onu misafir eder. Daha sonra Mecnun’a söz verdiği üzere onun Leyla’ya kavuşması için uğraşmaya başlar. Leyla’nın babasına bir mektup yazıp ondan bu iki gencin evlenmesine razı olmasını aksi takdirde kabilesiyle savaşacağını söyler. Mektubu …
Günler, aylar geçmiş mevsimler değişmiş ve bahar gelmiştir. Leyla evinde bitkin ve mutsuz yaşamaya devam etmektedir. Etrafındaki bütün güzelliklere rağmen Leyla her gün Mecnun’u düşünmekten hayattan tat alamamaktadır. Annesi, Leyla’nın bu durumuna daha fazla dayanamaz ve hizmetçi kızlarla beraber kırlara çıkıp eğlenmesi …
Mecnun babasının yanından ayrıldıktan sonra çölde uzun süre dolaşır. Bir gün ansızın karşısında büyük görür. Mecnun bu dağı seyrederek hüzünlü bir şarkı söylemeye başlar. Sesi dağda yankı yapar. Mecnun, dağın kendisine cevap verdiğini zanneder ve dağın kendisiyle dost olduğunu düşünür. Mecnun …
Mecnun’un Leyla’ya olan aşkı ve özlemi her gün biraz daha artar. Mecnun, Leyla’nın adını bir an olsun dilinden düşürmez. Sokakta, evde, gittiği her yerde sadece ondan bahseder. Ailesi, akrabaları ve arkadaşları onu bu durumdan kurtarmak için her yolu denerler ama Mecnun’u …
Arkadaşları Mecnun’un babasının yanına gelir. Ona kırda piknik yaparken meydana gelen olayı anlatıp Mecnun’un mektubunu verirler. Babası, üzerinde Mecnun’un gözyaşları olan mektubunu okumaya başlar. Mektupta şunlar yazmaktadır. “Yıllarca evlat hasreti çektin. Adaklar adadın, dualar ettin ve Allah beni sana hediye …
Mecnun’un Leyla’dan ayrıldığından beri üzüntü ve kederi günden güne artar. Sürekli yalnız kalarak Leyla’yı düşünür. Etrafındaki kimseyle konuşmak istemez. O, çok sevdiği dadısını bile yanına yaklaştırmaz. Mecnun’un bu halini gören babası çok üzülür. Onu neşelendirmek, tekrar hayata döndürmek için eğlence meclisleri kurar, …
Kays artık büyümüş, okula gidip ilim öğrenmesi gereken yaşa gelmiştir. Babası, Kays’ın hangi okula gideceğine karar verdikten sonra okul için hazırlıklar yapılmaya başlanır. Güzel okul kıyafetleri dikilir, okulda kullanacağı bütün araç gereçler alınır. Kays, bir güzel hazırlandıktan sonra okula gönderilir. Kays heyecan içinde okula …
Zamanın birinde Bağdat ve Basra’da egemen olan, şeref ve itibar sahibi bir adam vardı. Bütün Arap kabileleri ona itaat eder, onun emirlerinin dışına çıkmazdı. Bu adam asla bir yerde devamlı kalmaz sürekli seyahat ederdi. Her gittiği yerde büyük ve süslü çadırlar …
Türkçede -mAk için formunu kullanarak amaç cümleleri kuruyoruz. Cümlenin fiili+mak için 2. Cümle Cümle:Hediye alacağım Cümle: Alışveriş merkezine gideceğim. Hangi amaçla alışveriş merkezine gidiyorum? Hediye almak için alışveriş merkezine gidiyorum. Türkçe öğrenmek için Hep Türkçe’yi takip ediyorum. Amaç cümlelerinin çünkü formunda da …
Türkçede “rağmen”, “ama” gibi bir zıtlık bağlacıdır. Bu bağlacı, bir olayın sonucunun beklediğimiz gibi olmaması durumunda kullanıyoruz. Olay: Galatasaray-Fenerbahçe maçına bilet aldım. Beklenti: Maça gideceğim. Sonuç: Maça gidemedim. Galatasaray-Fenerbahçe maçına bilet almama rağmen maça gidemedim. Rağmen bağlacını cümlede tek başına kullanmıyoruz. Bu …
Cümlede isimleri ve zamirleri özne ve nesne görevinde kullanıyoruz. Fiilleri özne veya nesne görevinde kullanırken onları isim fiil ekleriyle (-mAk, -mA ve Iş) isim haline getirmemiz gerekiyor. Bir çay istiyorum (Cümlede “çay” ismi nesne görevindedir.) Çay …
-Iş isim fiil eki isim fiil ekleri gibi fiillerden kalıcı ve geçici isimler yapmaktadır. (Fiil + Iş) Kalıcı İsimler Kalıcı isimlerle ilgili biz herhangi bir dil bilgisel işlem yapmıyoruz. Bu isimler hazır olarak var. Sadece sözlüklere bakmamız yeterli... Giriş, …
Cümledeki fiili yapan ve o fiilden etkilenen kişinin aynı olması durumunda "(ı)n, (ı)l" eklerini kullanarak fiilleri dönüşlü hale getiriyoruz. Parti için odanın duvarlarını süslendi. (Bu cümlede "süsleme" fiilini yapan "biz" kişisi, fiilden etkilenen ise "odanın duvarları". Bu cümlede fiili yapan ve ondan etkilen …
Türkçede yedi tane sıfat fiil eki vardır. Bunlar: -An, DIK, AcAK, -Ar, mAz, -mIş ve -AsI'dır. Sıfat fiiller fiillere eklenerek bu fiillerden sıfatlar ve kalıcı isimler türetirler. Sıfat: İsimlerin önüne gelerek onları niteleyen kelimelerdir. Örneğin: mavi elbise, soğuk su, yaramaz çocuk, çalışkan öğrenci. Eğer özel bir durum anlatmak istiyorsak …
Türkçede yedi tane sıfat fiil eki vardır. Bunlar: -An, DIK, AcAK, -Ar, mAz, -mIş ve -AsI'dır. Sıfat fiiller fiillere eklenerek bu fiillerden sıfatlar ve kalıcı isimler türetirler. Sıfat: İsimlerin önüne gelerek onları niteleyen kelimelerdir. Örneğin: mavi elbise, soğuk su, yaramaz çocuk, çalışkan öğrenci. Eğer özel bir durum anlatmak istiyorsak …
Dört İşlem Sıra sayı sıfatları ile isimleri sıralıyoruz. Türkçede sayıların sonuna (I)ncI ((ı)ncı, (i)nci, (u)ncu, (ü)ncü) eki getirerek sıra sayı sıfatları yapıyoruz. Sayı + (I)ncI 1.: birinci 2.: ikinci 3.: üçüncü 4.: dördüncü 5.: beşinci 6.: altıncı 7.: yedinci …
Türkçede zaman ve yer-yön sınırlama için "kadar" edatını kullanıyoruz. Bir eylemin veya durumun bitiş noktasını söylemek için "...A kadar", başlangıç ve bitiş noktasını söylemek için "...DAn ...A kadar" yapısını kullanıyoruz. ...A kadar Dün, akşama kadar kitap okudum. (Kitap okuma eylemi dün …
Türkçede şu anda devam etmekte olan fiil ve durumların başlangıç noktasını veya başlangıçlarından itibaren geçen süreyi belirtmek için (...DAn beri / ...DIr) yapısını kullanıyoruz. ...DAn beri Türkçede şu anda devam etmekte olan fiil ve durumların başlangıç noktasını (zaman, yer) …